Zo vlak voor de zomervakantie hebben twee cursisten die ik bij Mondo les geef een certificaat voor het B1 niveau gehaald. Het is een certificaat van het taalbureau Mondo dus geen landelijk erkend certificaat maar ze hebben het behaald na het afnemen van de officiële B1 toetsen die op de site van staatsexamen NT2 vermeld staan.

Sandra is afkomstig uit Brazilië en is voor de liefde naar Nederland gekomen. Ze heeft een aantal jaar geleden haar inburgeringsexamen (A2) al gehaald en wilde graag voor haar werk een hoger niveau halen. Ze werkt als brandwacht via een uitzendbureau bij diverse chemische bedrijven. Ze heeft haar niveau in 25 lessen opgekrikt en is klaar voor het staatsexamen B1.

Madlen is in juni 2018 begonnen op het zogenaamde A0 niveau. Dat betekent dat je nog geen kennis van het Nederlands hebt. Nu één jaar later hebben we het B2 boek al afgerond en heeft ze het B1 niveau behaald. Madlen wil heel graag examen op het B2 niveau gaan doen dus we gaan na de zomervakantie door met oefenen. Madlen is afkomstig uit Syrië en heeft daar gestudeerd voor werk in de financiële sector, “internal auditor”. Ondertussen heeft ze stage gelopen bij het accountancy-bedrijf Baker Tilly in Goes en mag ze daar na de vakantie komen werken. Dit is natuurlijk heel goed voor haar taal en we hopen dan ook dat ze dit jaar nog examen kan gaan doen.