Het eerste deel van de cursus zit er op. 30 lessen hebben de Oekraïense cursisten nu gehad en we hebben dat afgesloten met het A1 examen. Ze zijn helaas niet allemaal geslaagd maar ze hebben wel allemaal hard gewerkt en kunnen zich in het dagelijks leven, bijvoorbeeld in de supermarkt of op de school van de kinderen al verstaanbaar maken. De één durft dat beter dan de ander natuurlijk. Een aantal van hen werkt al en komt hierdoor ook meer met de Nederlandse taal in aanraking, dat kon ik al aan het begin van de cursus merken.

Gelukkig mogen we van de gemeente door met de lessen en hopen we over een paar weken het A2 boek “de Opmaat” uit te hebben en gaan we het A2 examen proberen.

Er is een groep in Nieuwdorp die 2 keer per week in de Jeugdsoos les hebben en een groep in Heinkenszand die 2 keer per week in een kamer op het gemeentehuis in Heinkenszand les hebben

De groep uit Heinkenszand.
De groep uit Nieuwdorp

 

 

 

 

 

 

 

Een aantal cursisten klaagt over Nederlandse mensen. Als de cursisten in het Nederlands beginnen met praten tegen een medewerker in een winkel of het ziekenhuis krijgen ze helaas vaak in het Engels antwoord. Dit willen ze niet. Ze willen Nederlands oefenen. Ja natuurlijk, het kost wat tijd en moeite maar geef ze de kans om te oefenen wat ze geleerd hebben. Laat ze trots zijn op een gesprek dat ze in het Nederlands gevoerd hebben.

De andere Oekraïense bewoners van de gemeente zijn door de verhalen zo enthousiast geworden dat ze ook kwamen vragen of ze Nederlandse les kunnen krijgen. Gelukkig mag dat en aan het eind van de maand februari mag ik nieuwe groepen starten. Op dit moment zijn er 36 mensen die ook aan de slag willen met onze moeilijke taal.