Dit jaar was het in mei niet alleen in het middelbaar onderwijs examentijd maar ook bij mijn groepen waren er examens.

Begin mei hebben de twee groepen met Oekraïense cursisten die ik in opdracht van de gemeente Borsele les geef, het examen A2 gedaan. In september 2022 zijn deze cursisten met de lessen begonnen. Twee keer per week kwamen ze naar de les en in januari zaten ze al op het A1 niveau. In beide groepen zaten nog zes cursisten en hoewel ze erg zenuwachtig waren zijn ze alle twaalf  geslaagd. We hebben de cursus afgesloten met een gezellige avond met hapjes en drankjes bij mij in de achtertuin. Alle cursisten hebben een certificaat gekregen dat ze terecht hebben verdiend.

 

Natuurlijk hopen deze cursisten zo snel mogelijk terug te kunnen naar een veilig Oekraïne maar ze hebben toch aangegeven dat ze nu verder willen gaan met lessen op weg naar het B1 niveau. Een deel van deze cursisten is al aan het werk en ze kunnen dus blijven oefenen totdat we na de zomer van start gaan met het vervolg.

 

Ook het Duitse echtpaar dat ik les geef was aan het A2 examen toe. Vele jaren vierden ze hier vakantie maar nu zijn ze ruim een jaar geleden permanent in Nederland komen wonen om hier samen van hun pensioen te gaan genieten. Ze zijn van mening dat als je hier woont dan ook de taal goed moet kunnen praten en hebben mij gevraagd om hen les te geven. Omdat ze al wel wat kennis hadden van het Nederlands hebben ze eerst bij hun intake een toets gemaakt waaruit bleek dat ze al op het A1 niveau zaten. Ook zij zijn in september met de lessen begonnen en met één keer per week les zitten ze nu ook op het A2 niveau. Ook zij hebben examens gemaakt en ze hebben het allebei gehaald. Super trots zijn ze.

Zij willen ook door met lessen op weg naar B1 maar eerst gaan ze van een mooie vakantie in Zeeland genieten en ze blijven Nederlands oefenen door te praten met de Nederlanders die ze op de hobbyclubs waar zij lid van zijn geworden ontmoeten.