Sanaa met haar diploma

In de zomer van 2020 werd ik door Ferdinand Tirie van GR de Bevelanden gebeld of ik tijd had om een jonge Syrische vrouw die na de vakantie aan de koksopleiding van Scalda zou gaan beginnen, les te geven. Nadat we alle officiële document hiervoor hadden afgehandeld begon ik nog in de zomervakantie met de lessen. In de eerste weken was dat 3 keer per week maar toen de opleiding begonnen was werd dat één keer per week.

Sanaa had haar inburgeringsdiploma al gehaald maar had voor deze opleiding op niveau 2 nog extra begeleiding nodig. In de eerste weken heeft ze vooral woorden geleerd die in haar studieboeken staan. Later heb ik haar begeleid met het maken van het huiswerk. Waar moet ik zoeken om het antwoord te vinden, hoe moet ik een goed antwoord formuleren, hoe maak ik een presentatie of werkstuk op de laptop? Allerlei studievaardigheden die voor onze middelbare scholieren heel normaal zijn moest zij nog allemaal leren.

Het is haar gelukt. Alle benodigde studiepunten heeft ze binnen de 2 jaar durende opleiding gehaald en ondanks de lastige periode met sluiting van de horeca door corona, heeft ze ook al haar stage-uren kunnen maken. Met veel plezier en naar volle tevredenheid van de Chef, heeft ze het grootste deel van die uren bij “de Landbouw” in Goes gewerkt.

Sanaa heeft flink moeten knokken voor die studiepunten. Met een zieke man en een tweeling die, toen we begonnen, net 2 jaar was, heeft ze 2 jaar hard moeten werken door naast de studie ook de zorg voor haar gezin te hebben. Het online les krijgen maakte het extra zwaar. Hulp of extra uitleg vragen was dan erg moeilijk en dat bewaarde ze dan liever tot dat ik er weer was.

De tweeling mocht gelukkig al heel snel naar het kinderdagverblijf zodat Sanaa tijd had om naar school te gaan en op de les vrije dag haar huiswerk te maken.

We hebben gewerkt aan de vakspecifieke onderwerpen zoals: warenkennis, materiaalkennis, werken in de keuken, recepten lezen. Maar erg lastig voor haar waren de opdrachten voor het vak Burgerschap. Sommige onderdelen uit de methode zijn geschreven voor 18 jarigen en zijn voor een 30 jarige vrouw met een eigen huishouden niet meer van toepassing. Het hoofdstuk over politiek was dan weer erg moeilijk maar ook belangrijk en leerzaam. Onze democratie werkt wel heel anders dan de politiek in haar moederland.

Op 20 juli mocht ik bij de diploma uitreiking aanwezig zijn. Een stralend en trots gezin heb ik in Goes opgehaald en naar Middelburg gebracht en wat een mooi compliment kreeg ze van haar mentor in zijn toespraakje.

Het was erg leuk om Sanaa les te geven en nu ze haar MBO niveau 2 diploma op zak heeft gaat ze eerst werken, maar ze gaat zeker verder leren voor niveau 3 en misschien komt haar droom om een eigen Syrisch restaurant beginnen ooit uit.